Тільки завдяки своїй системі лікування Валентин Дикуль зміг ходити після компресійного перелому хребта.  Біографія академіка і нові розробки.

Валентин Іванович Дікуль – унікальна людина, і це не порожні слова. Нам приходить на розум «Центр Дикуля», «Бальзам Дикуля» - але мало хто знає, як він став фахівцем з лікування патологій опорно-рухового апарату.

У ранній юності Він був цирковим акробатом. 1962 рік. Виступ у Палаці спорту. Сталева перекладина, на якій кріпиться апаратура і страховка, лопається. Акробат падає на манеж з 13-метрової висоти. Підсумок – компресійний перелом хребта в поперековому відділі, черепно-мозкова травма, безліч локальних переломів. Ноги не рухаються. А тобі – 14 років життя тільки почалася. Лікарі сказали – навіть якщо й виживе, ходити точно не зможе. Невтішно, так?

А Він не зневірився і почав працювати з жорсткою енергією. У лікарні він піднімав все, до чого міг дотягнутися, віджимався – і так по 5-6 годин в день. Лікарі і пацієнти умовляли його не витрачати час даремно – але він не слухав їх, продовжуючи займатися і вдома після виписки. Кожен день він долав біль, безпорадність, розпач. Повз по підлозі, щоб змінити гирі. Він не просто хотів ходити – він хотів повернутися на арену! Через п'ять років безперервної роботи над собою, він відчув роботу м'язів стегна – неймовірно, але спинний мозок став відновлювати свої функції! Через два тижні він вже ходив з паличкою.

Це унікальна історія. І – величезний внесок у медицину. У Росії та інших країнах відкрилися центри, де використовують його медичні розробки і допомагають людям знову знайти можливість рухатися.

Дикулю 62 роки. Він продовжує займатися медициною, пише книги, бере участь у новітніх розробках медичних засобів для допомоги людям з хворою спиною. 24 листопада 2010 року Валентин Дикуль в рамках спеціального семінару представив свою останню розробку – унікальну колекцію ортопедичних матраців Me diflex.

Валентин Дикуль: Основна проблема, з якою стикаються фахівці нашого центру, полягає в тому, що багато хвороб опорно-рухового апарату, що вважалися раніше віковими, все частіше стали турбувати людей молодого і середнього віку. Причин для цього досить багато. Але основна, яка була виявлена в ході досліджень – це неправильне положення хребта під час сну. Неправильний матрац здатний заподіяти спині чимало шкоди. На жаль, більшість матраців, на яких сплять сучасні люди, просто калічать спину. Тому я з великим ентузіазмом відгукнувся на прохання компанії «Askona», що виробляє матраци, взяти участь у розробці нової продукції. Повірте, вибрати правильний матрац сьогодні набагато легше, ніж лікувати хворий хребет завтра.

Чим же відрізняється новий матрац, розроблений Дикулем, від тисяч інших матраців? За словами академіка, на звичайному жорсткому матраці або дивані наш хребет набуває форму літери – це для нього абсолютно неприродно. М'язи спини при цьому розтягуються неправильно. В попереку підтримка відсутня – а тиск на плечі і стегна, навпаки, занадто високо. З іншого боку, дуже м'які матраци для сну не забезпечують належну підтримку в районі талії і стегон. Тіло провисає, хребет залишається без опори, і навіть під час сну, Ваші м'язи не можуть розслабитися. Особливість ортопедичного матраца, розробленого під керівництвом Дикуля, в тому, що всі зони нашого хребта отримають необхідну підтримку, і м'язи зможуть розслабитися. Можливо, це один з небагатьох шансів дати нічний відпочинок хворий спині.

Взагалі, за словами відомого спеціаліста по здоров'ю опорно-рухового апарату, треба всіма способами позбутися від рутини сидячого способу життя. Якщо ми знаходимо час подивитися телевізор або стрічку в ЖЖ – чому ми не можемо знайти час на спорт або хоча б на просту зарядку? Навіть при захворюваннях, коли спорт протипоказаний – потрібні невеликі навантаження. Рух потрібно всім! Варто прислухатися, взяти себе в руки і хоча б 20 хвилин на день приділяти своєму здоров'ю.

Опубліковано на сайті popdoc.ru